Surse de iluminat cu LED 

 
   


       
      Tehnologia LED are multiple avantaje incontestabile ca durata lunga luga de folosire, consum foarte mic, fara intretinere, libertate la orintare, armonia culorilor.
    Folosind leduri RGB color, transformam incaperea. Alegem culoarea unica momentului si o orientam corespunzator pentru a obtine efectul scontat.
    Amplasate si folosite corect, sunt comparabile cu tehnologia halogen si fluorescent din punct de vedere al iluminarii, in acelasi timp apar ca alternativa la capitolul consum economic, chiar si fata de becurile "economice".
    Sursele cu LED sunt fabricate intr-o varietate mare de forme si culori. Ele sunt in continua expansiune, atat in cadrul iluminarii rezidentiale cat si in cel industrial.
         

 

         

In practica ledurile nu emite lumina alba, toata gama de leduri al caror lumina da senzatia de alb ochiului uman, lumineaza de fapt in albastru sau aproape de ultraviolet si are un invelis de fosfor,.

 

In cazul aplicatiilor mai pretentioase, lumina este rezultatul unui echilibru foarte exact al celor trei culori de baza, respectiv rosu, verde si albastru, fiecare avand ca sursa un led propriu.

 

Pentru a obtine gradul de iluminare dorit, ledurile se grupeaza apoi in diferite variante, in functie de forma si destinatia dorita.

 

LEDuri RGB: Rosu, Verde, Albastru

 

Culorile rosu, verde si albastru sunt culori de baza, luate in anumite cantitati si amestecate, vor da nastere tuturor celorlalte culori.

 

LEDurile RGB sunt folosite pentru iluminarea in culori a spatiilor, de asemenea, pot fi folosite si ca sursa de lumina alba prin combinatia celor trei componente.

 

In cazul iluminatului, pe langa calitatea surselor, trebuie luata in considerare si cantitatea luminii furnizate.

 

Lumen (lm) - este unitatea de masura al energiei luminii si reprezinta cantitatea totala de lumina, emisa in orice directie.

 

Ca marimi de comparatie, o lumanare emite ~ 12 lumeni, becul incandescent de 100W emite ~1.650 lumen iar un tub neon de 32W, ofera ~3.100 lumeni. Cu cat numarul este mai mare, cu atat sursa emite mai multa lumina.

 

Lumen pe Watt (lm/W) - reprezinta cantitatea de lumina furnizata in raport cu energia consumata pentru acesta, este definita ca eficienta unei surse de lumina.


 

 
Control ON/OFF sau DIMM

Multi stiu deja ca reglarea luminozitatii are ca efect direct cresterea confortului, cresterea productivitatii in fabrici, prelungirea duratei de viata a surselor de lumina si nu in ultimul rand, economii de energie.

 


Multi dintre utilizatori, tind sa creada ca reglarea luminozitatii este de fapt "oprirea" luminii, dar in mod real este chiar invers, adica "aprinderea" lor cu un grad bine determinat, scopul fiind de a compensa lumina naturala in conditiile in care altfel luminile le-am mentine stinse cu scop de economie.

 

Reglarea poate fi manuala sau automata in functie de gradul natural de iluminare. Oricare dintre solutii s-ar aplica, reglarea luminozitatii va aduce economie la consumul energiei.

 

Este oare utila reglarea luminozitatii, inclusiv in cazul LEDurilor? Realitatea este ca deja s-a facut o mare economie prin reducerea consumului de la 100W incandescent la 25W al sirului luminos cu LED, in conditii asemanatoare de lumina emisa.

 

Multi consumatori si-au facut calcule si sunt de acord in rentabilitatea reglajului, amortizarea fiind rapid suportata de economia a inca 20% - 30% din consumul ramas, fara a renunta la confort.


Un aspect la fel de important e uniformitatea iluminatului, deoarece se regleaza nivelul tuturor surselor pentru a atinge o ambianta placuta si economica. In cazurile iluminatului standard cu surse incandescente, reducerea consumului se obtinea doar prin decuplarea partiala a surselor, astfel aducand dezavantaje confortului prin lipsa unei iluminari corespnzatoare in anumite zone.

         
 
Surse cu LED - Rezidentiale
 
       

 
  Surse cu LED - Industriale
 

Detalii tehnice: consum scazut, pornire / oprire instanta, peste 8.000 lumeni, functionare la temperaturi extreme de la -40°C la +65°C, rezistent la soc si vibratii.

 

Tehnologie de compensare a temperaturii, pentru o durata de viata marita chiar si dupa 60.000 ore de functionare, peste 80% din luminozitatea initiala este asigurata.

 

Posibilitati de reglare a luminozitatii prin DIMMere LUXOM.


 

 


O comparare aproximativa a avantajelor sursei cu LED fata de alte surse uzuale, se arata in tabelul urmator:
 

 

Tipul de iluminat
LED
(150W)
Fluorescent
(324W)
Metal Halide
(400W)
Sodium de inalta presiune
(400W)
Consum total 150W 389W 480W 480W
Durata medie de viata 60.000
30.000 20.000 24.000
Economii anuale la consum, fata de: 123.486 kWh
170.646 kWh 170.646 kWh
Economii anuale la cost, fata de: 39.515 ron 54.606 ron 54.606 ron
Durata de viata / unitate 1 0,5 0,33 0,4
 
 
Pentru detalii, cerere oferta, contactati Comfil Serv.

 

 

 

Produse asociate

      
Case inteligente
Automatizari industriale Control de la distanta