Generatoare eoliene
producerea energiei electrice

   


   
  Energia eoliana e o sursa de putere electrica promitatoare in viitor datorita ecologitatii si infinitatii sale.
Energia eoliana, transformata in energie mecanica, a fost exploatata la inceput  pentru pomparea apei, macinarea graului sau alte aplicatii asemanatoare.
Ulterior, prin interconectarea  turbinei cu un generator electric, s-a ajuns la transformarea energiei eoliene,  in energie electrica. Energia electrica astfel obtinuta, este considerata in totalitate energie verde.
In ultimul timp energia eoliana este din ce in ce mai mult exploatata la nivel industrial in asa numitele ferme de elici si a reprezentat, la sfirsitul anilor trecuti, peste 1.5 % din totalul energiei electrice produse pe glob.
Pentru eficientizare au fost facute studii privind circulatia vinturilor si sunt intocmite harti cu culuarele geografice pe care sa se amplaseze elicile eoliene.
     

 

Pentru determinarea zonei potrivite montarii unei turbine eoliene, trebuie sa stim viteza medie a vantului, specifica acelei zone.

Viteza vantului poate fi masurata precis cu un anemometru si exprimats in metri pe secunda, kilometri pe ora sau noduri.

In lipsa unui aparat pentru efectuarea masuratorii exacte, o apreciere cu rezultate satisfacatoare poate fi facuta prin "scara Beaufort", elaborata in 1805, scara ce a permis o mai buna informare in marina. Ulterior s-au adaugat si caracterizarile pentru a se putea estima forta vantului pe sol.

Scara are 12 grade Beaufort. Estimarea gradului privind forta vantului se face pentru media vitezei vantului pe o durata de 10 minute, iar viteza vantului se masoara la inaltimea de 10 metri. Rafalele de vant nu se vor lua in calcul. Simbolul unitatii pe scara Beaufort este bf.

 

 

Forta bf Descriere Viteza, in noduri Viteza in km/h Starea marii Pe pamant
0 Calm sub 1 sub 1 Marea e ca oglinda Fumul se inalta vertical. Frunzele nu se misca.
1 Adiere usoara 1 - 3 1 - 5 Unde care seamana cu siajul pestilor, fara spuma. Fumul indica directia vantului. Unele frunze tremura. Girueta nu se orienteaza dupa vant.
2 Briza usoara 4 - 6 6 - 11 Unde care nu se sparg. Se simte adierea pe fata. Girueta incepe sa se orienteze. Frunzele fo┼čnesc din cand in cand. Pavilionul si flamura incep sa fluture usor.
3 Vant slab 7 - 10 12 - 19 Valuri foarte mici. Crestele cu aspect sticlos, care incep sa se sparga. Drapelele falfaie. Frunzele se misca continuu. Granele incep sa se clatine.
4 Vant moderat 11 - 15 20 - 28 Valuri mici (max. 1,5m), cu creste care se rostogolesc, formand pe alocuri "berbeci". Se ridica praful. Ramurelele se misca vizibil. Granele se onduleaza. Flamura se intinde, luand o pozitie orizontala.
5 Vant tare 16 - 20 29 - 38 Valuri mijlocii (1,8- 2,5 m), cu creste care se sparg, eventual cu improscari. Arborii mici se leagana. Varful tuturor arborilor se misca.
6 Vant foarte tare 21 - 26 39 - 49 Valuri mari, cu creste care se sparg si improasca. Se aude suieratul vantului. Folosirea unei umbrele devine dificila. Sarmele telegrafice suiera.
7 Vant puternic 27 - 33 50 - 61 Valuri mari (pana aproape de 4 m), marea e plina de spuma. Toti arborii se misca. E greu de inaintat impotriva vantului.
8 Vant foarte puternic 34 - 40 62 - 74 Valuri mari (6-7,5m), cu creasta arcuita. Unele ramuri se rup. Autovehiculele isi pierd directia.
9 Furtuna 41 - 47 75 - 88 Valuri cu inaltimea de 10m, care se rastoarna. Cladirile usoare sunt afectate.
10 Furtuna puternica 48 - 55 89 - 102 Valuri foarte inalte (max. 12 m) si violente. Suprafata marii este alba si framantata. Vizibilitatea este redusa. Copacii sunt scosi din radacina. Cladirile sunt afectate.
11 Furtuna violenta (tempesta)  56 - 63  103 - 117 Valuri exceptional de inalte (16 m). Navele de tonaj mic si mediu pot fi ascunse de valuri Vizibilitatea este redusa. Cladirile sunt puternic afectate.
12 Uragan peste 64 peste 118 Valuri imense. Aerul e plin de spuma si apa. Vizibilitatea este foarte redusa. Cladirile sunt distruse pe scara mare.
 
Formula prin care se poate calcula gradul Beaufort in functie de viteza vantului, exprimata in km/h este:
 
 
 
Pentru detalii, cotatie de pret, contactati Comfil Serv.
 

 

 

Produse asociate

 Solutii fotovoltaice  Control inteligent  Iluminat cu LED